Råsaftcentrifug

Råsaftcentrifug har tillsammans med många andra lite mer avancerade kökstillbehör länge enbart kunnat hittats i restaurangkök och inom livsmedelsindustrin. Men i och med att intresset för matlagning har ökat i samhället har även intresset för mer avancerade köksmaskiner ökat. Genom kokböcker, matlagningsprogram och receptsidor på internet har efterfrågan blivit allt större på de apparater som tidigare enbart såldes till företag inom bland annat restaurangbranschen.

Det är inte enbart råsaftcentrifug som tagit steget ut till att bli populära hos privatpersoner. Tidigare har exempelvis kaffemaskinerna fått en mycket stark uppgång likväl som apparater för korvstoppning eller bakning av surdegsbröd.

Hur fungerar en råsaftcentrifug?

RåsaftcentrifugPrecis som namnet avslöjar används en råsaftcentrifug till att centrifugera ut råsaften ur frukt eller bär. Först rivs frukten/bären i mycket små bitar genom att flera knivar roterar snabbt i behållaren.  Därefter fungerar den som en centrifug då all hackad frukt pressas ut mot råsaftcentrifugens sidor och saften pressas ut genom mycket små hål.

Den nycentrifugerade juicen bör sedan konsumeras samma dag eller inom två-tre dagar för bäst smak. Det går visserligen att frysa in den men som med all mat och dryck förstörs smaken  något vid infrysning. Med tanke på att detta är högkvalitativ dryck är det snarare att rekommendera att den bör drickas relativt omgående.

Det fruktkött som blir kvar i köksapparaten kan även användas i bakning eller matlagning. På så vis tar man hand om alla nyttigheter som går att använda.

Att tänka på vid köp av råsaftcentrifug

Det man kan tänka på vid val av råsaftcentrifug är följande:

För det första är det storleken. Beroende på hur många man är i familjen och hur mycket juice man vill göra per gång ska denna juicepress  vara av den storlek som passar familjen.  En annan sak är ljudnivån.  Den tredje aspekten är säkerheten. Många har en säkerhetsspärr som gör att den inte kan starta om alla delar sitter exakt som de ska. Detta är en bra säkerhetssak som framförallt gäller för de som har barn i hemmet.

Funktionsmässigt är det tre saker man kan jämföra.  Det ena är att man ska kunna centrifugera i minst två olika hastigheter. Detta andra är att den är tillräckligt stark för att även kunna hantera hårdare frukter. Det tredje är att inmatningsröret ska vara så pass stort att man inte behöver skära sönder all frukt i allt för små bitar innan de kan matas ner i råsaftcentrifugen.

Råsaftcentrifugen går även ibland under namnen slow juicer eller juice press, där det senare namnet då brukar vara enklare och billigare modeller.

Årets julklapp 2013

Råsaftcentrifug blev årets julklapp 2013 då den visar på flera trender i samhället. För det första var det ett år med mycket stark mat- och hälsotrend. Inom matlagning var det viktigt att laga med mycket bra kvalité. Hellre fick det kosta lite mer för att man skulle få bättre kvalité. Detta inte bara ur smakmässiga aspekter utan även etiska och miljömässiga (Fairtrade och Ekologiskt).  Samtidigt har det vuxit fram en trend att man ska göra maten från grunden.

Det är dessa två trender som tillsammans gjorde att råsaftcentrifug blev årets julklapp. Hur många som egentligen fick en råsaftcentrifug (eller om ni så vill kalla det slow juicer eller juice press) under granen är däremot svårare att svara på. Men den som blev missnöjd för att inte något paket innehöll denna köksmaskin kan ju alltid köpa en själv. Vi erbjuder alla att ordna sina egna paket – året runt.

More from my site